Soundprocessing op Radio Crescendo

 

Je merkt vast wel dat het geluid op de gemiddelde radiozender meer loudness heeft en altijd hetzelfde volume. Dat het meer sprankelend klinkt en er minder dipjes in het volume zitten, zoals bij originele cd-opnames.

Er wordt gebruik gemaakt van sound-processing om het geluid zo af te stemmen dat het ook op kleine speakers goed klinkt. Maar juist ook bij goede krachtige speakers klinkt het vaak beter en frisser dan het origineel. Maar dat is niet alleen de reden. De meeste zenders willen ook een gelijkmatig volume zodat de luisteraar niet elke keer zijn radio harder of zachter hoeft te zetten door volume verschillen.

Sound-processing oftewel signaal bewerking is al iets uit het begin van de jaren ‘50 in Amerika. CBS en NBC begonnen daar met de AM-zenders al snel in te zien dat er iets moest worden gedaan aan de signaalruis en kwaliteit van de uitzendingen, om zo te voorkomen dat de zenders te hard werden ingestuurd wat tot vervorming leidde. En aldus ontstond het idee om iets aan limiting en compressie te doen.

Vandaag de dag kan een goede sound-processing ook softwarematig worden bereikt. Voor Radio Crescendo maken we gebruik van Stereo Tool. Een zeer uitgebreide tool waarbij het geluid langs meer dan tien processing stappen wordt geleid. Inmiddels maken we alweer jaren gebruik van deze tool. Echter, het verkrijgen van de juiste afstelling was een monsterklus. Niet iedere computer produceert hetzelfde geluid en instellingen zijn niet voor elk muziekgenre geschikt. Voor een zender met klassieke muziek is een compleet andere afstelling nodig dan voor een popzender, zoals Radio Crescendo.  

Na een tijd van inregelen, proberen en bijstellen hebben we in 2023 een nieuwe preset in gebruik genomen. De beste tot nu toe! Naar onze mening is de kwaliteit van het geluid van Radio Crescendo beter dan sommige grote landelijke en wereldwijde radiostations. Het uitgangspunt van deze instellingen was dat er met respect voor het origineel en de bedoelingen van de makers en producers een goede sound moet klinken. Luister zelf en geniet van de beste muziek allertijden in sublieme geluidskwaliteit!